Biało – czerwone inspiracje, czyli fasola firmy Dawtona

Zima to idealny czas na wprowadzenie do jadłospisu nasion roślin strączkowych. Fasola pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy sprowadzili ją Hiszpanie. Dziś, ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, jest uprawiana na całym świecie. Fasola konserwowa firmy Dawtona pochodzi z ekologicznie czystych upraw prowadzonych na terenie Polski.

Po meksykańsku lub tradycyjnie
Fasola konserwowa marki Dawtona jest gotowa do spożycia, dlatego nie musimy przechodzić długotrwałego procesu moczenia i gotowania, jak w przypadku surowej fasoli. Czerwona fasola od Dawtony sprawdzi się nie tylko w potrawach kuchni meksykańskiej czy hiszpańskiej, tj. chili con carne czy jako dodatek do tortilli. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi świetnie wypadnie także w ognistym węgierskim gulaszu, jako dodatek w zapiekance czy prostej sałatce warzywnej. Można ją także przyrządzić w oryginalny sposób – zmiksowaną podać jako puree lub w postaci delikatnych, warzywnych klopsów. Konserwową białą fasolę Dawtona można szybko zmienić w danie po bretońsku, dodając podsmażoną kiełbasę i cebulę oraz zalewając sosem pomidorowym. Warto ją także wykorzystać do rozgrzewającej zupy fasolowej, jarzynowej lub pożywnej sałatki z ogórkiem konserwowym, czosnkiem, pietruszką i majonezem.
Zdrowie ze strączka
Kuchnia polska często wykorzystuje fasolkę, z której zalet nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Fasola jest bogatym źródłem białka, zawiera go ok. 12% więcej niż mięso. Z tego względu może być z powodzeniem spożywana w celu uzupełnienia niedoborów białka pochodzenia zwierzęcego. Białko fasoli jest zasadotwórcze - wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej organizmu poprzez wstrzymywania wydzielania kwasów żołądkowych. Duża zawartość błonnika pomaga regulować trawienie, natomiast niski indeks glikemiczny sprawia, że fasola jest warzywem pożądanym w diecie diabetyków oraz osób dbających o linię. Dodatkowo, bogate wartości odżywcze fasoli przemawiają za włączeniem fasoli konserwowej Dawtona do jadłospisu. Jest ona bowiem bogata w potas, wapń i fosfor oraz witaminy z grupy B. Zawiera również żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk, dlatego warto dodawać ją do różnego rodzaju potraw.
Przetwory marki Dawtona to bogactwo naturalnego smaku, delikatny aromat oraz najlepsze, wyselekcjonowane warzywa z polskich upraw. Fasola konserwowa biała lub czerwona pozwala na stworzenie wielu pożywnych dań kuchni polskiej, a także kulinarne wyprawy w poszukiwaniu nowych smaków.

Fasola czerwona konserwowa
Skład: fasola czerwona, woda, sól
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 102 kcal; białko – 8,1 g; węglowodany – 12,3 g; cukry – 1 g; tłuszcz – 0,6 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g; błonnik pokarmowy – 7,7 g; sód – 0,3 g;
Masa netto: 400 g
Masa netto po odsączeniu zalewy: 240 g
Cena: [zł] 1,95

Fasola biała konserwowa
Skład: fasola biała, woda, sól
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 82 kcal; białko – 6,1 g; węglowodany – 13,8 g; cukry – 1 g; tłuszcz – 0,2 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g; błonnik pokarmowy – 7,7 g; sód – 0,3 g;
Masa netto: 400 g
Masa netto po odsączeniu zalewy: 240 g
Cena: [zł] 1,95

ZPOW DAWTONA
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
k. Warszawy
e-mail: dawtona@dawtona.pl
Dawtona powstała ponad ćwierć wieku temu, jako rodzinna firma zbudowana na polskim kapitale. Nowoczesne technologie produkcyjne, naturalna receptura oraz własne, ekologiczne uprawy Dawtony zaowocowały znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz przyznawanym co roku od 2005 Złotego Lauru Konsumenta dla koncentratu pomidorowego. W 2008 roku Dawtona została wyróżniona Złotym Laurem Konsumenta dla warzyw w puszkach oraz Brązowym Laurem Konsumenta dla dodatków obiadowych. W 2011 roku Koncentrat pomidorowy w słoiczku 200g został nagrodzony Złotym Paragonem. W tym samym roku firma otrzymała Grand Prix Lauru Konsumenta. Dawtona nieustannie poszerza asortyment marki wiodącej oraz wprowadza marki nowe, m.in. Milejów - tradycyjna, naturalna marka rodem ze wschodu Polski, Primerosa - marka produktów opartych o tradycyjną włoską recepturę i importowane z południa Europy półprodukty. Firma wdraża również innowacyjny projekt partnerski AgraFoods oferujący świeże warzywa dostępne przez cały rok dzięki nowoczesnym magazynom o kontrolowanej atmosferze. Firma tworzy także marki własne dla swoich stałych partnerów, które są konkurencyjne pod względem jakości i ceny. Dawtona posiada certyfikaty systemów HACCAP, EN ISO 9001: 2000, IFS/BRC. Największymi w Polsce odbiorcami produktów marki Dawtona są duże sieci handlowe. Firma równolegle prowadzi zakrojoną na dużo skalę działalność eksportową na rynki światowe - przede wszystkim do krajów Unii Europejskiej.